TANKER Det er mye vi kan si om ungdommen nå til dags. Det blir det dessverre også gjort. Mange som kaller seg voksne har til dels sterke meninger om ungdom, men så er det seg selv de beskriver.
Vet du hvem som er mest aktive på sosiale medier? Det er ikke ungdom. Det er oss voksne, det.
Blogg-ferien er over. Ikke gå glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV. |
Det er vi voksne som tar flest selfies og deler med fremmede.
Det er vi voksne som tar flest bilder av familie, venner og fremmede og deler med fremmede.
Det er vi voksne som skjønner minst av personvern og derfor deler hemningsløst på sosiale medier.
Det er vi voksne som drar fram mobilkameraet hver gang noe skjer.
Det er ikke ungdommen nå til dags.
JEG SYNES PIKTOGRAMMENE jeg bruker som illustrasjon i dag har alt med min generasjon å gjøre og ikke så mye med ungdommen nå til dags.
Min datter som går media og kommunikasjon på videregående, kan allerede mye mer om medier, kildekritikk og personvern enn jeg kunne på hennes alder. Det er håp for hennes generasjon. Min egen generasjon, derimot, er jeg ikke like sikker på. Selv deler nok også jeg for mye — ut fra tanken om at jeg (selvfølgelig) ikke har noe å skjule.
For øvrig var det Sokrates som fant opp utrykket «ungdommen nå til dags». Allerede for to og et halvt TUSEN år siden skal han ha sagt dette:
«Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus. De har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker og prater når de egentlig burde arbeide. De unge reiser seg ikke opp lenger når eldre folk kommer inn i værelset. De motsier foreldrene sine, skryter i selskaper, sluker søtsaker når de sitter ved bordet, legger beina over hverandre og tyranniserer sine lærere.»
Når godt voksne snakker slik, er det altså noen som har glemt hvordan de selv hva som unge. Utrykket «kua som glemte at den var kalv» passer muligens her.
Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.