Tredoblet antall adventister på leir

DAGEN/KRISTENLIV Adventistenes familiecamp i Nissedal i Telemark har på kort tid nesten tredoblet antallet deltagere. Oppskriften er å ha et tilbud til alle, fellesskap for alle og ingen «hype».

Først publisert i Dagen mandag 11. juli 2013

Gry Beate Marley ble ikke født inn i adventistsamfunnet, men kom til tro på videregående. I dag er førtiåringen leder for adventistenes familiearbeid i Norge, og mandag åpnet hun sommercampen i Nissedal i Telemark.

– Det er jo så mye lettere at hele familien kommer på leir, så slipper vi å rekruttere ledere som bare må passe barn.

Ledere har hun likevel nok av, men de bruker hun til aktiviteter for barn, tenåringer, ungdom, studenter og voksne. Fra å være en ganske liten camp med et par hundre deltagere, samlet campen allerede i fjor 590 deltagere. Fasit for årets camp er ikke klar før på søndag.

– Vi har mange på venteliste, men det er rett og slett ikke plass til flere nå. Vi må vurdere om vi skal be campingplassen utvide for oss, eller om vi må lete etter et nytt sted.

Vil ikke «hype»


Når Dagen spør flere deltagere hva som er tema for årets camp, får vi like mange svar som vi stiller spørsmål.

– Vi er nok litt forsiktige med å skape en «hype» rundt arrangementet, for det ender ofte i skuffelser når man kommer tilbake i hverdagen, forklarer Marley, som både er teolog og psykoterapeut.

– Jeg ønsker heller lavere ambisjoner, så skal vi gjøre det vi kan for å innfri forventingene og gi deltagerne noe tilbake for at de kommer hit. Folk skal få kjenne Jesus på møtene og gjennom mennesker de treffer.

Også Tor Tjeransen, tidligere nasjonal leder for adventistene i Norge, fremhever fellesskapet som viktig.

– Nå kommer hele familier på stevnet, og de trives veldig, også de som ikke er adventister. De er det noen av her.

– Og samfunnet vårt er spredd over hele landet, så samlinger som dette er viktig, skyter Marley inn.

VEGETAR: Noen forskjeller mellom adventkirken og andre frikirker bygger på identitet, og fellesmiddagene på leiren er konsekvent vegetariske. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.

– Jesus kommer igjen


Trosmessig skiller adventistene seg lite fra øvrige frikirker i Norge.

– Jeg har holdt den samme talen hos pinsevenner som jeg har holdt hos mine egne, og jeg fikk ros for en god tale nettopp for pinsevenner. Det sier kanskje litt om hvor mye vi har til felles med hverandre, mener Tjeransen.

Noen forskjeller bygger likevel identitet, og fellesmiddagene er konsekvent vegetariske, mens campens siste møte er på sabbaten, ikke på søndag.

Søndag er jobbedag, da pakkes campen sammen. Og forventningen om Jesu snarlige gjenkomst er levende i Nissedal denne uken, selv om ingen synes å la seg stresse av nettopp det.

– Jeg synes 4.700 døpte adventister i Norge utretter enormt mye i fellesskap. Vi strekker oss langt. Det kommer nok av at vi opplever at oppdraget haster. Jesus kommer igjen, men vi skal være veldig forsiktige med å trekke det for langt. Vi må passe på å ha den sunne balansen mellom at Jesus kommer snart, men det skjer nok ikke akkurat i morgen. Nettopp dette gjør jo at noen faktisk synes vi er for slappe, humrer Tjeransen.

Ikke redd for å lede


Gry Beate Marley gjør mye av intervjuet springende fra aktivitet til aktivitet mens hun deler ut beskjeder. Hun koordinerer alt det praktiske, hun har bygget leiren, skal rive den etterpå og har selv skrevet barneprogrammet.

– Men du, faktum er at jeg har veldig mange og gode medarbeidere, samtidig som jeg ikke er redd for å lede, forsikrer Marley.

Før hun overtok, tok det tre dager å reise campen. Nå gjøres det på én dag.

– Jeg er ikke i mot av folk prater og hygger seg, men det går vel an å jobbe mens man prater, ler Marley.
DAGEN

Bildetekst hovedbilde:
ADVENTIST: Gry Beate Marley leder barnearbeidet på adventistenes leir i Nissedal. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.

FAKTA: ADVENTISTENES SOMMERSTEVNE

  • Nissedal i Telemark, 8.-14. juli 2013.
  • Bygger fellesskap og identitet, mens «hype» skrelles bort.
  • 590 deltagere, tredoblet på få år.

Copyright © 2013 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.