DAGEN/KRISTENLIV Frikirkens årlige sommerstevne i Stavern utenfor Larvik tør der mange lutheranere tier. Familiestevnet vil fortelle at også gode gjerninger er viktig i den kristnes liv.
Først publisert i Dagen lørdag 23. juli 2011
– Vi lutheranere er liksom så fullstendig overbeviste om at gjerningene ikke frelser oss, men at alt er Guds nåde. En av de fellene vi lutheranere kanskje dermed går i, er at vi blir late.
Påstanden kommer fra Tonje Haugeto Stang, som er hovedtaler ved årets utgave av Frikirkens sommerstevne på Fredtun i Stavern utenfor Larvik.
Mens fjorårets stevne hadde som tema Gud som Far, har stevnekomiteen i år satt fokus på Efeserbrevet med en hellig Gud og et hellig folk, og da kommer man etter hennes mening ikke utenom formaningene. Den profilerte foredragsholderen er imidlertid ikke med på at Guds holdning til den troende endres med gode gjerninger.
– Vi skal likevel være oppmerksomme på at det er fullt mulig å såre Guds hjerte ved mangel på gode gjerninger, eller når gjerningene går mot det livet Gud har villet for den kristne.
– Satt på spissen er ikke gjerninger på noen måte nødvendige for å bli frelst, men de blir nødvendige når man er blitt frelst. Vi trenger bare å gå til Jakobs brev, hvor troens konsekvens er gode gjerninger.
Haugeto Stang ler litt av at det var nettopp dette brevet Luther ønsket å ta ut av Bibelen og bemerker at vi bør være glade for at han ikke klarte det.
Disiplin
– Vi kristne må ta tak i våre egne liv og begynne å disiplinere oss selv. Som mennesker viser vi ofte en iboende evne til gode valg og endringer i livet, altså hvis vi vil. Se bare på oppblomstringen av treningssentre, slankekurs og selvutviklingsprogrammer. Det er klart vi kristne kan, når ikke-kristne klarer det.
En undertone av skjerpet fokus på gjerninger, betyr likevel ikke at det nå er pekefingeren som løftes mot trossamfunnets medlemmer.
– Nei, dette er ikke et budskap om at frikirkens folk nå må skjerpe seg. Jeg aner egentlig veldig lite om hva som bor i mennesker jeg omgir meg med, men jeg vet mye om hva som bor i meg selv. Til mennesker som meg har Paulus en rekke formaninger å komme med, og på årets sommerstevne leser vi hele Efeserbrevet, med alle dets oppmuntringer om et hellig liv.
Haugeto Stang mener at selv lutheranere må innrømme at gjerningene har en funksjon i Guds Ord.
– Jeg er så takknemlig for den lutherske sammenhengen, hvor nåden så klart understrekes, men vi skal ikke glemme at selv Paulus oppmuntret oss til å være et folk som med iver gjør gode gjerninger.
Tidsklemme
Morten Dahle Andersen er informasjonsansvarlig for årets sommerstevne og følger langt på vei Haugeto Stangs tanker.
– Vi har brukt tid på å finne fram til talere og medarbeidere som kan hjelpe oss å formidle at hellighet er en identitet vi allerede har som kristne. Det er et uttalt mål å hjelpe folk til å prioritere annerledes i sine liv.
Teologen er også klar over at fokuset i for stor grad kan bli på gjerningene, og ikke på hva den kristne allerede er.
– Spennet mellom hellighet som ideal og det virkelige livet i tidsklemma, gjør temaet vanskelig. Men vi kan jo ikke la være å peke på det av den grunn? Om det er vanskelig å be av og til, skal vi av den grunn slutte med det? spør han retorisk.
Dahle Andersen driver selvstendig som stevnearrangører og har erfaringer med en rekke frikirkelige trossamfunn. Han er ganske fornøyd med nettopp Frikirkens opplegg.
– Vi er nok enda litt flinkere enn mange andre med å fokusere på familiene og generasjonene. Jeg er ikke sjøl medlem, så derfor jeg skryter ikke av mine egne. Til tross for alvoret i temaet, er jeg sikker på at folk flest opplever både avkobling og påkobling, hvis du skjønner hva jeg mener, smiler Dahle Andersen.
DAGEN
Bildetekst:
FLINKE: Informasjonsansvarlig Morten Dahle Andersen mener Frikirken er flinkere enn mange andre til å gi alle generasjoner et godt stevnetilbud. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.
Copyright © 2011 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.