Det andre dyret kan være en kunstig intelligens

Teksten foreslått av Olive Tree for i dag onsdag 9. oktober er hentert fra 5. Mosebok 13:1-4.

LEER EN ESPAÑOL | READ IN ENGLISH | LES PÅ NORSK

1 Det kan hende at det står fram en profet eller en som har drømmesyner, hos deg og lover deg et tegn eller under. 2 Så skjer det tegnet eller underet han forutsier, men samtidig sier han: «Kom, la oss følge andre guder» – som du ikke kjenner – «og la oss dyrke dem». 3 Da skal du ikke høre på det som en slik profet eller drømmeseer sier. For da er det HERREN deres Gud som vil sette dere på prøve og se om dere elsker HERREN deres Gud av hele deres hjerte og av hele deres sjel. 4 HERREN deres Gud skal dere følge, og ham skal dere frykte. Hans bud skal dere holde, og hans røst skal dere adlyde. Ham skal dere dyrke, og ham skal dere holde fast ved.

I dag gjenspeiles teksten vår i Åpenbaringen, også k kapittel 13. To forskere som utformet hvordan man trener kunstig intelligens vant nettopp Nobelprisen i fysikk.

NRK: KI-forskere får nobelpris: En av dem advarer mot teknologien

For mer enn trettifem år siden oversatte jeg en bok til norsk om Dyret i Åpenbaringen og datamaskiner. Den var prematur og spekulativ. I dag er det intet prematurt, altså for tidlig, for å tenke slik. Kunstig intelligens er på nippet til å få litt egen bevissthet, og mens den første delen av Åpenbaringen 13 snakker om dyret som stiger opp fra havet – en metafor eller bilde som gjerne brukes om store folkemengder – skal det andre dyret reise seg fra jorden, hvorfra vi får alle råvarene til å produsere mikroprosessorer: Silisium, edle metaller, sjeldne jordartsmetaller.

LES OGSÅ: Hva er Dyrets merke: En tatovering?

Vestlig kultur tar oss lenger bort fra Gud og forbereder oss på et jordisk “paradis” uten behov for Gud i det hele tatt. Dette er i hovedsak retningen som dagens kultur ønsker å ta oss bort fra Gud, for å følge andre guder.

For to og et halvt år siden erklærte den ortodokse kirke at Antikrist kom til Vesten.

Mange bibelforskere tror at Antikrist kommer til å dukke opp i Europa, i et gjenfødt Romerrike. Om dette vil skje eller ikke, vet jeg ikke, men tiden vil vise. Ganske snart. De ortodokse tror imidlertid ikke på noen bortrykkelse før trengselen, men heller etter. Ifølge dem må vi kjempe mot Antikrist når han kommer. Det vil si mot kulturer som tar oss bort fra Gud for å “følge andre guder.”

Patriark Kirill kunngjorde 7. april 2022 at den ortodokse kirken må ta på seg mye av ansvaret i den kommende kampen mot Antikrist. Han har ikke mye tro på kirkene i Vesten, for å si det sånn.

LES OGSÅ: Den lutherske kirken i Hamburg feiret gudstjeneste med robot som med-liturg

Vi må likevel huske Jesu ord i Johannes 9:4.

“Så lenge det er dag, må vi gjøre hans gjerninger som har sendt meg. Det kommer en natt da ingen kan arbeide. Så lenge jeg er i verden, er jeg verdens lys.”

Natten har ikke kommet. Ikke ennå. Så tiden er heller ikke inne for å gjemme oss innfor veggene i våre hjem og kirker.

Vi vet fortsatt både hvor og hvordan vi kan jobbe.

En kommentar om “Det andre dyret kan være en kunstig intelligens”

  1. Professor Morten Goodwin ved UiO kommenterer vinnerne av Nobelprisen i fysikk, som skapte det teoretiske grunnlaget for å trene kunstig intelligens.

    “Vi forstår hvordan de lærer, men ikke hvordan de faktisk fungerer. Og det at vi ikke forstår disse store algoritmene, sånn som ChatGPT, er ganske skummelt.”

    NRK.

Det er stengt for kommentarer.