AKTUELT Kristelig Folkeparti står foran et veivalg. Her forsøker professor i kirkehistorie Bernt T. Oftestad å se på hvordan kristne må arbeide politisk i et liberalt, sekularisert demokrati.
Pensjonert professor i teologi og kirkehistorie Bernt T. Oftestad (bildet) gjesteblogger på preacher.no.
NB: MEST FOR KRISTNE!
Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV. |
Bernt T. Oftestad var min professor i kirkehistorie på Menighetsfakultetet Vitenskapelig Høgskole (MF). Oftestad publiserte dette innlegget først på egen Facebook-profil. Vi gjengir det med tillatelse.
Bildetekst:
VEIVALG. Pensjonert professor i teologi Bernt Torvild Oftestad argumenterer mot et veivalg som plasserer Kristelig Folkeparti sammen med sosialistene. Foto: Privat.
Hvordan arbeider man politisk i et liberalt, sekularisert demokrati?
Dette er en påtrengende problemstilling for KrF, PDK og individer og grupper som vil virke politisk inn et slikt statssystem.
Avgjørende blir hvordan man oppfatter demokratiet. Betyr demokratiets frihetsideal at enhver fritt kan arbeide for endring av stat og samfunn, lovgivning og politisk administrasjon ut fra sine egen visjoner. Eller er det slik at demokratiet har en overordnet ideologi som ligger fast, som er uforanderlig fordi den har fremtiden på sin side, og som er statsbærende? Da består friheten i demokratiet i at statsmakten og det maktapparat som er knyttet til den, viser toleranse mot “avvikere” så lenge de ikke forsøker å forandre den “uforanderlige” ideologien, det vil si; det trekkes grenser som direkte og indirekte hindrer en slik prosess. Innen de begrensininger som statsmakten (i vid forstand) legger i dag, kan man fortsatt virke for sine politiske visjoner.
LES OGSÅ >> Går KrF til venstre?
LES OGSÅ >> Gode gjerninger
Fortsatt er det et fritt og hemmelig valg i stemmeavlukket på valgdagen. Men i den nåværende situasjon bør ingen “avviker” gjøre seg håp om særlig plass i systemet.
Konflikten i KrF om fremtidig regjeringsposisjon er
viktig nok i et begrenset perspektiv. Men idag bør kristne som ikke har forlatt Skriften i de politisk-etiske grunnspørsmål, analysere situasjonen på en ærlig og realistisk måte og avklare hva som er de politiske mål og legge en konkret politiske strategi. Dette kan bli et viktig arbeid med tanke på en fremtid der de vestlige demokratier går målrettet i retning av totalitære samfunn.
>> DU KAN GJERNE KOMMENTERE, LIKE OG DELE DENNE SAKEN FRA VÅR FACEBOOK-SIDE (KLIKK HER).
>> ELLER PÅ FACEBOOK-PROFILEN TIL FORFATTEREN (KLIKK HER).
Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!
Copyright © 2018 Forfatteren og Victor Skimmeland er preacher.no