Drep monstrene som distraherer deg!

Monstrene lurer i skyggene og gjør alt for å stjele fra deg noe du aldri kan få tilbake: Tida di.

LIVSMESTRING/MEDIA | preacher.no | Victor Skimmeland | 29. desember 2017

KLAR FOR NYTTÅRSLØFTER? I dag skal du først få med deg litt om tidstyver. Tyver du kan gjøre noe med.

Altså, først litt om tidstyver. Så får du med deg fem praktiske forslag til hvordan du håndterer tidstyvene. Om du er kristen, kan du ha nytte av enda to forslag til hvordan du tar tiden din tilbake.

GOOGLE-SJEF. Eric Schmidt forlater posten som styreformann i Alphabet, men skal fortsatt ha flere roller i selskapet. Han har noen ord å dele om tidstyver. (Foto: AFP Photo/Bertrand Guay.)

Først

Erik Schmidt, som fram til for noen få dager før jul var styreleder i Googles morselskap Alphabet, var nylig på Europatur. Jeg så en webcast med ham.

— På bare to dager, sa Schmidt med dramatikk, — produserer vi like mye informasjon som vi har gjort fra sivilisasjonens vugge og helt fram til 2003!

Vi er menneskeheten.

— Er det rart vi blir distrahert? spurte Googlesjefen retorisk.

Han sa selvsagt mye mer, men jeg tror sluttpoenget hans skulle være: «Drep monsteret som distraherer deg!»

FORSTYRRELSER. — Pass deg for monsteret som vil distrahere deg, sa Erik Schmidt, en av toppene i Google. (Skjermdump fra webcast.)

Har du sett samme webcast som meg, er du kanskje ikke helt enig med meg i oversettelsen. Føl deg fri til å forbedre meg. Bruk kommentarfeltet. Dessverre kan jeg ikke linke til webcasten, for den gikk på et medium som klarte å holde lenken hemmelig. Fint om du skulle klare å dele linken med meg, om du har den.

Men, altså. Monsteret!

Monstertyven

Det lurer et monster rundt i skyggene rett utenfor synsfeltet ditt. Rett bortenfor konsentrasjonen din. Eller — bevisstheten din, om du heller vil.

Overalt hvor du er – jobb, hjemme, med venner – ligger monsteret på lur og venter på muligheten til å stjele fra deg den eneste tingen du aldri kan få tilbake. Det ene, uerstattelige gode som dette monsteret henter næring fra, er tiden din. Monsteret vil suge ut av deg selve livskraften. Den stjeler livet ditt, familien din, drømmene dine.

Hva heter så monsteret?

Monsteret heter «Forstyrrelser». Jeg kunne sikkert kalt monsteret for underholdning, fornøyelser, Snapchat, sosiale medier, Netflix eller noe annet. Felles for alle disse er at de stjeler tiden din. De er tidstyver.

Forstyrrelser er i seg selv er ikke noe stort problem. Lett tilgjengelige underholdning på mobilen din, på nettbrettet, på strømmetjenesten, ja, på jobb-PC’en, kan fort bli forstyrrelser som distraherer. For mange forstyrrelser stjeler tiden din. For mange forstyrrelser stjeler livet ditt. Forstyrrelser – distraksjoner — er den største av alle tidstyver. Det er lettere å la seg distrahere av TV enn å gjøre noe fornuftig etter middag. Det er lettere å stirre ned i Facebook på mobilen mens du sitter på bussen på vei hjem fra jobb enn å lese ei bok. Det er lettere å fyre opp Candy Crush når du er litt sliten og fortjener en fem-minutter, enn å gå en tur rundt kvartalet for å få frisk luft, før du starter på nye oppgaver som kanskje ingen har bedt deg om å gjøre ennå.

Før du vet hvordan du skal ta kontroll over tidstyvene, er det tidstyvene som kontrollerer deg. Før du vet hvordan du skal ta livet av dette monsteret, er det monsteret som tar livet av deg. Sakte. Sikkert.

Hva er typisk for dette monsteret? La oss prøve en liten definisjon.

Distraksjonsmonster, def. noe som gjør det vanskelig å konsentrere seg. Noe som underholder så du slipper å tenke på problemer. Noe som gjør at du kan utsette jobben din.

Jeg har oversatt flere såkalte selvhjelpsbøker om dette temaet opp gjennom livet, og jeg drev eget firma på heltid i noen år mens jeg var ganske ung. Jeg vet litt om tidstyver og nødvendigheten av å ta kontroll over egen tid.

Selv mens jeg skriver på dette blogginnlegget, melder fristelsene til å gjøre noe annet seg. Jeg har imidlertid akkurat gått tur med bikkja, så den ligger og sover nå. I bakgrunnen hører jeg lyder fra stua. Noen sitter og slapper av foran TV, for ute er det helt mørkt. Det er lite å gjøre utendørs etter mørkets frambrudd her oppe på hytta.

Nå sendte broren min meg flere meldinger med bilder og halvveis morsomme kommentarer i forsøk på å dra i gang en chat. Han hadde ikke noe spesielt viktig på hjertet, og snart så jeg at han fokuserte på å chatte med den andre broren vår i stedet. Og, ikke minst, Facebook meldte akkurat fra med rød prikk og et litt for høyt tall om mange flere forstyrrelser.

Forstyrrelser som frister er det nok av. Likevel sitter jeg her og skriver. Jeg har lært å drepe monsteret. Nå skal jeg skrive i én time før jeg tar en kort pause. Jeg har nemlig lært meg noen triks som hjelper meg å ta livet av fristelsene så jeg kan være produktiv.

Fem måter å fjerne uønskede forstyrrelser på

Her skal du få noen metoder jeg har brukt og skrevet ned som huskeregler i notatblokka mi.

(Jada, notatblokka ligger på mobilen, den største av alle fristere.)

Forstyrrelser er fristelser som det er lettere å falle for når du er sliten. Da er det lettere å la seg friste til å hente en kaffe og sjekke sosiale medier eller spille et spill. «Jeg skal bare» blir fort mer enn fem minutter. Snart har halve dagen forsvunnet i uproduktivt aktivitet.

Altså, her er noen av metodene som hjelper meg å stå imot fristelser.

1. Sørg for nok ros – fra deg selv

De fleste er avhengige av ros for å yte godt. Mer ros, og de yter bedre. Så får vi ikke alltid den ros, de belønninger vi synes vi fortjener, så vi søker i stedet å hente belønninger andre steder.

I stedet for å bli inspirert til å yte bedre, ja, rett og slett prestere godt og vokse videre i jobb og privatliv, overlater vi til andre å inspirere oss. I noen tilfeller kan vi bli offer for andres smiger så vi gjør oppgaver som ikke tjener oss selv eller vårt felles mål, men andre. Senest for noen dager siden fikk jeg servert denne:

«Victor, du som er så flink med ord, kan du ikke bruke litt av magien din og hjelpe meg med å skrive denne artikkelen?»

Joda, jeg hjalp til med den og flere artikler, men etterpå fortalte jeg henne at smiger ikke virker på meg. Vennligst slutt! Hun skjønte neppe hvorfor jeg hjalp til og så irettesatte henne for smigeren — hun oppnådde jo det hun ønsket seg — men det spiller ikke noe rolle. Jeg var ikke ute etter å please henne.

I stedet for å være avhengig av andres ros bruker jeg tid på å sette meg egne mål. Deretter evaluerer jeg gjennomføringen. Jeg tror etter hvert jeg har blitt ganske flink til å skjønne når jeg har levert godt nok. Det er ikke alltid hundre prosent, for ikke alle oppgaver krever ett hundre prosent. Noen ganger er åtti prosent godt nok. Mer har jeg heller ikke alltid tid til.

Så passer jeg på å si til meg selv:

«Godt jobba, Victor! Godt nok!»

ROS: Godt jobba, meg! (Illustrasjonsfoto: PantherMedia/All Over Press.)

Også når ting går dårlig, er det viktig at ikke andre får ta kontroll over tidsbruken din. Jeg har vært med på et par konkurser opp igjennom, men jeg har kommet meg videre. I stedet for å la folk gi meg dårlig samvittighet over alt jeg burde ha gjort, evaluerer jeg, lærer av feil og klapper jeg meg selv på skulderen.

«Victor, det var alt du kunne gjøre. Hadde du doblet innsatsen, hadde konkursen blitt dobbelt så stor. Du gjorde en god jobb, men dette var utenfor din kontroll.»

Selv Jesus vet at ikke alt går som planlagt. Han gir dette rådet: «Er det noen som ikke vil ta imot dere og heller ikke vil høre budskapet deres, skal dere dra bort fra det huset eller den byen og riste støvet av føttene.» ( Mt. 10:14)

Sørg for nok ros fra deg selv!

For ordens skyld: Å rose seg selv er ikke det samme som selvskryt.

2. Hold deg aktiv

Vi trenger å bevege oss med jevne mellomrom. For meg handler det om å reise meg fra stolen hver halvtime når jeg leser, eller fra pulten hver time når jeg skriver. Så tar jeg meg en tur rundt huset, gjerne med bikkja på slep. Jeg bøyer og tøyer. Alt for å slippe å stivne og få plager med muskler og ledd.

For meg handler aktivitet også om helse. Etter at kreften holdt på å ta livet av meg, kan jeg ikke lenger sitte stille lenge av gangen. Da melder smertene seg. Jeg MÅ altså bevege meg.

Ikke vent til du blir syk før du tar grep. Beveg deg ennå mens du er frisk. Det kan redde livet ditt. Det vil garantert hjelpe deg å redde mye av tiden din.

Og akkurat der plinga det fra klokka på mobilen. Nå tar jeg en fem-minutter og strekker ut før jeg skriver videre.

3. Sørg for drikke og næring

Jeg har alltid litt drikke ved siden av meg når jeg jobber. Sukkerfritt eller bare vann. Før drakk jeg mye kaffe. Det gjorde meg enda mer tørst, i tillegg til at jeg stadig måtte på do. Da var det lett å sjekke mobilen også.

Hjernen trenger energi. Oftere enn kroppen. Jeg har ofte noe å tygge på stående på skrivebordet. Gjerne lunsjen min, som jeg tar en småbit av i ny og ne.

Væske og næring hjelper oss å beholde fokus. Med riktig energi klare vi å være produktive lenger. Blir vi slitne, er det lettere å gi etter for fristelser. For forstyrrelser.

SUNN DRIKKE. Vann er det beste alternativet for å slukke tørsten. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

4. Rydd

Rot rundt oss fører til rot i hodet.

Du har kanskje hørt at kaos i omgivelsene kan være bra for de kreative prosessene. Det er bare tull! Dette er unnskyldninger for å slippe å gjøre noe med problemet.

Rot fører til forstyrrelser. Rot fører til stress. Rot kan til og med gjøre deg sint. Eller? Hva når du ikke finner det ene papiret du virkelig trenger og tidsfristen nærmer seg? Ikke fortell meg at det aldri har kokt innvendig da.

Selv rydder jeg grundig og ofte hjemme. Hele første etasje, bortsett fra vaskerommet og soverommet, er ryddig. Jeg gjør det for å slippe mengder av inntrykk som forstyrrer.

«Å, den oppvasken burde vært tatt. Vasketøyet skulle vært ryddet. Oi, her var det lenge siden det ble tørket støv.»

Bedre å ha det ryddig, så kan jeg slappe av når jeg skal slappe av.

Jeg har kontor både på hytta og hjemme. Også der sørger jeg for at det er ryddig. Vel, bokhyllene er ganske fulle, men det renner ikke over med papirer og rot på skrivebordet.

5. Skap ro

Ro er forskjellig for alle. Vi er individer. For noen er det ro å høre aktivitet i bakgrunnen. Noen supplerer med et stearinlys, litt bakgrunnsmusikk eller andre ting som kan skape arbeidsmiljø. Hva som helst som fungerer. Ro betyr ikke nødvendigvis absolutt stillhet, men å fjerne forstyrrelser.

En venn av meg, tidligere kollega og prest, stengte døra til kontoret sitt når han ikke måtte forstyrres. Når døra stod åpen, var det et signal om at alle var velkomne, men ikke for tull og tøys. Han satt nemlig med propper — hørselvern — i ørene.

Selv slår jeg av lyden på mobilen. Jeg slår av varsler på PC’en. Jeg unngår å lese mail i tide og utide.

Jobber du i salg, må du selvfølgelig prioritere annerledes enn jeg gjør, men selv du må skape rom for ro.

Med noen få unntak presterer vi alle bedre og mer når vi har ro rundt oss. Men, igjen, vi er alle individer. Jeg kjenner flere ungdommer med ADHD etter mange år i kirkelig arbeid. Flere av dem fyrer opp tungrock med fullt volum før de klarer å konsentrere seg. Deres hoder er annerledes enn mitt.

ØREPROPP: For noen er ro absolutt stillhet. (Illustrasjonsfoto: Getty Images.)

Noen råd til deg som er kristen

Ovenfor fikk du fem tips om ting som fungerer for meg. Jeg er frimodig nok til å tenke at dette fungerer for de aller fleste. Ta noen grep for å bli kvitt forstyrrelser. Så slipper du å bli så fort distrahert. Så slipper du å se at tiden forsvinner ut i ingenting.

Du kan sikkert finne ut av enda flere ting selv.

Forresten, er du kristen?

Da skal du få to forslag til.

6. Bruk Bibelen

Bibelen til å skape ro og styre unna forstyrrelser? Ja, visst!

Bibellesning gir deg kunnskap. I tillegg til at du blir bedre kjent med Gud, gir Bibelen deg noen solide fordeler som et sekulært samfunn har mistet.

  • Du lærer historie omtrent fra sivilisasjonen oppstod.
  • Du lærer språk. Du lærer å forstå ditt eget språk bedre. Norsk språk er fullt av referanser til Bibelen. Det samme er alle vestlige språk.
  • Du lærer om kultur og kulturforskjeller. Bibelen er en enorm kilde til å vise deg kulturforskjeller.

Jeg kunne nevnt mye mer. Det viktige er at du leser.

Midt i denne prosessen blir du nemlig bedre kjent med Gud. Å bli kjent med Gud har en positiv bivirkning. Det skaper ro. Det fjerner noen av fristelsene du ellers faller så lett for. Etter hvert som du blir bedre kjent med Gud, ønsker du nemlig å bli enda bedre kjent med Gud. En hjernedød film på Netflix, eller tid med Gud? Enda noen brett på Candy Crush, eller sitte og høre på Jesus?

Selv har jeg en app på mobil, brett og PC som gir meg tilgang på alle bibeloversettelser jeg måtte ha lyst på. Det beste er at jeg trenger ikke engang nett for å lese. Dessuten kan jeg merke tekst jeg liker, og jeg kan skrive notater.

Mobilen er også litt mer diskret enn en stor, innbundet Bibel, for de som er opptatt av sånn mens de sitter på bussen.

Jeg kan bruke tida på bussen, hos tannlegen, ute på reise. Jeg kan selvfølgelig bruke tida på Facebook. Eller jeg kan redusere Facebook og heller lære noe. Bli bedre kjent med Gud.

Tid med Bibelen er ikke tapt tid.

BIBEL. Les Bibelen på mobil eller fra bok. Som du vil. (Illustrasjonsfoto: Bibelselskapet.)

7. Bruk tid i bønn

Det beste med bønn, er at den ikke har noen grenser. Den kan bevege seg over hele verden uten de tre P’ene: Penger, pass og pilletter. Sorry, det skulle være billetter.

Jeg kan be når jeg har litt tid. Mye tid. Eller når jeg ikke har tid.

Jeg kan be når jeg ikke kan gjøre noe annet.

Jeg har ei liste jeg ber hver dag. Jeg har ei anna liste jeg gjentar hver uke. Fordi jeg har bedt så mange ganger, husker jeg lista. Jeg trenger ikke slå opp.

I tillegg ber jeg om det som faller meg inn.

Det beste med bønn? Det lærer meg å tenke godt om andre.

Tid i bønn er ikke tapt tid.


OK, der fikk du fem, alternativt sju, våpen du kan bruke mot tidstyvene. Mot monsteret som stjeler din viktigste ressurs.

Velger du å gjøre noe med ditt eget liv, ønsker jeg deg lykke til. Har du allerede kontroll, så – godt for deg!

Uansett:

Godt nyttår til deg og dine!


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.