Bruker mer på kor enn diakoni

DAGEN/KRISTENLIV Folkekirken i Danmark bruker tre ganger så mye på kirkekorene som på diakonien. I Norge vet ingen hvor mye kirken bruker på de samme oppgavene.

Først publisert i Dagen tirsdag 27. februar 2014

Kirken i Danmark bruker tre ganger så mye på kirkekor som den gjør på diakonalt arbeid. Flotte konserter og musikalske kirkekor er viktigere enn at ensomme mennesker får besøk og fattige en håndsrekning.

Dette synes i hvert fall å være konklusjonen når man leser regnskapene til folkekirken. For første gang har nemlig kirken offentliggjort tall for hvordan menighetene bruker sine penger.

Her fremgår det at det blir brukt nesten tre ganger så mye på å drive kirkekor og holde konserter, som det gjøres på diakonalt arbeid som for eksempel besøkstjenester, sorggrupper og møtesteder, skriver Kristeligt Dagblad.

TROVERDIGHET? Gateprest Peder Thyssen i Odense kaller kirkenes prioriteringer av pengene for «dypt problematisk». Foto: Privat.

– Mister troverdighet

Gateprest Peder Thyssen i Odense kaller kirkenes prioriteringer av pengene for «dypt problematisk».

– Kirken mister sin troverdighet når den ikke tar ansvar for de som har bruk for hjelp. Det må være samsvar mellom det kirken forkynner og det den gjør, sier han i følge Morgenavisen Jyllandsposten.

Den danske kirkes menigheter bruker årlig rundt 6,9 milliarder norske kroner. Bare drøyt 81 millioner kroner brukes på diakonalt arbeid. Dette tilsvarer i overkant av én prosent av utgiftene brukt på fattige, ensomme og syke mennesker.

Feil prioritering

Morten Aagaard er leder for Kirkens Korshær i Aarhus. Han mener prioriteringen er helt feil.

– Det har alltid vært en hjørnestein i kirken at man tar seg av de fattige i samfunnet, sier han til Kristeligt Dagblad.

– Når man daglig jobber med de som er lavest i samfunnet og ser hvor store behov det er for hjelp, er det frustrerende at finkulturen blir prioritert mye høyere av nettopp folkekirken, legger han til.

En stor del av Folkekirkens sosiale arbeid baserer seg på frivillig innsats, men det kan ikke forklare den store skjevheten i pengebruken, ifølge Morten Aagaard.

– Man kan ikke drive sosialt arbeid uten store utgifter til fagfolk, bygninger, kaffe og det andre som også hører med.

Mangler i Norge

Svein Mathias Køhn er seniorrådgiver for økonomi i administrasjonsavdelingen i de sentralkirkelige rådenes fellessekretariat. Han tror ikke det vil være enkelt å få tilsvarende tall for Den norske kirkes pengebruk.

– Vi har ikke samme styring av organisasjonen og økonomien som i Danmark. Den norske kirke er en kompleks organisasjon, hvor mye av økonomien håndteres av fellesrådene, mens sentralt ledd får sine midler fra departementet. Mulighetene til å lage et konsernregnskap på detaljert nivå er derfor ikke til stede på samme måte som i Danmark, men vi jobber likevel med dette.

Køhn bekrefter likevel at det i stat-kirke-prosessen også jobbes med å knytte økonomi og aktiviteter tettere sammen, men at det er et langt stykke å gå.

– Vi ønsker å vite mer om ressursfordelingen enn vi gjør i dag, men det vil ta tid å få en full oversikt over dette.

– Mest på kirkelige handlinger

Rådgiveren tror likevel ikke situasjonen i Den norske kirke helt kan sammenliknes med Danmark.

– Vi vet at mesteparten av kirkens tildelinger brukes på kirkelige handlinger. Fellesrådene har ikke egne stillinger for kulturarbeidere.

Han bemerker også at kantorene gjerne driver litt med konserter og kultur på siden av sitt kirkelige arbeid, og i få tilfeller jobber med kultur i egne stillinger.

– Det er derfor grunn til å tro at ressursfordelingen ikke kan sammenlignes direkte med Danmark, mener Køhn.
DAGEN

Bildetekst hovedbilde:
PENGEBRUK: Folkekirken i Danmark kritiseres for sin pengebruk. Den bruker betydelig mer på kirkemusikk enn på sosialt arbeid. Illustrasjonsfoto: Kirkebygg, Jylland./Folkekirken.dk

FAKTA: KRITISERES FOR PENGEBRUK

  • For første gang foreligger en samlet rapport om den danske folkekirkens pengebruk. Tre ganger så mye brukes på «finkultur» som på diakoni.
  • Tilsvarende norske tall er vanskelig å skaffe på grunn av helt forskjellig organisering, i følge Den norske. Det arbeides likevel med å få bedre rapportering på sikt.
  • Bymisjonene i Norge tegner et annet og mer positivt bilde av Den norske kirkes diakonale satsing enn Kirkens Korshær gjør i Danmark.

Copyright © 2014 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.