Venezuela

COLOMBIA Jeg har hatt et par dager i senga pga. halsbetennelse med hovne mandler, og således vært mer aktiv på Twitter/X. I dag våknet jeg opp til 27 rasende meldinger. Jeg har visst yppet på meg rike cubanere og venezuelanere i eksil i Amerika. Ja, USA.

Valget i Venezuela var belemret med mange svakheter, noe også presidentene i Colombia, Brasil og Mexico har påpekt. Alle tre representerer venstresida, men har altså så sent som i går bedt om omtelling og internasjonal bekreftelse av valgresultatet.

USA på sin side erklærte raskt opposisjonen som vinner basert på en exit poll utført av amerikanske Edison Research, som har bånd til CIA og dermed mangler troverdighet blant mange her i Sør-Amerika. Monroe-doktrinen fra 1823 har i to hundre år vært bakgrunnen for at USA har behandlet hele kontinentet som sin egen bakgård. USA’s utenriksminister Antony Blinken har nå også signalisert enda flere sanksjoner mot Venezuela.

Vel, det skal ikke være enkelt. Venezuelas president Nicolás Maduro har jukset, uten tvil. Han nektet videre det store flertallet av utvandrede borgere å stemme. Men opposisjonen presenterer også alternative fakta, og den støtter seg på USA’s makt.

Situasjonen i vårt naboland Venezuela er nå meget farlig. Vi trenger ikke enda en krig i Sør-Amerika.

Les og diskuter innlegget på Twitter/X.
Les og diskuter innlegget på Facebook.

Det colombianske utenriksdepartementet offentliggjorde 1. august en uttalelse om valget i Venezuela. Uttalelsen er president Gustavo Petro sin, og den ble avgitt sammen med presidentene i Mexico og Brasil. I ettertid støttet også presidenten i Chile uttalelsen. Petro med kolleger ber om omtelling og internasjonal verifisering av valget i Venezuela, og deretter respekt for valgresultatet. Jeg oversetter ikke dokumentet.